Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

01. 03. 2009.

Planine pod snijegom




Smjesa za planine
250 g keksa s maslacem (Piknik, Leibnitz…)
250 g mljevenih oraha
250 g šećera u prahu
2 bjelanjka
malo ruma
malo kuhane crne kave
50 g čokolade za kuhanje

Krema
2 kuhana žumanjka
250 g šećera u prahu
250 g maslaca
+
cjedilo za limun
šećer u prahu
oblatna ili kupovne hostije


Kekse sameljite i pomiješajte ih s mljevenim orasima, šećerom, bjelanjcima i rastopljenom čokoladom, dodajte malo ruma i kave pa zamijesite glatku smjesu da se svi sastojci povežu. Ako je smjesa previše suha dodajte još kave ili ruma, a ako je gnjecava dodajte još mljevenih keksa.

Za kremu, skuhajte jaja, ohladite ih, oljuštite i izvadite žumanjke. Žumanjke ispasirajte.
Mekani maslac dobro izmiksajte sa šećerom. Dodajte ispasirane žumanjke i sve dobro izmiksajte. Po želji dodajte malo ruma.

U originalnom receptu u loncu treba zakuhati vodu pa u nju ubaciti žumanjke i skuhati ih kao poširana jaja. Ja nemam običaj to tako raditi. Obično taj dan kad radim kolač, normalno skuham cijela jaja u ljusci za neki obrok, pa si ostavim dva žumanjka za kremu.

Ako nemate kupovne hostije, od oblatne malom čašom izrežite krugove čiji promjer odgovara promjeru otvora na cjedilu za limun.

Na početku je cjedilo za limun suho, pa se šećer neće hvatati za njega.
Cjedilo taj put lagano nauljite (biljnim uljem) s unutarnje strane i onda ga iznutra dobro posipajte kristal šećerom. Uz stijenke cjedila utiskujte smjesu, u sredini ostavite udubinu i napunite ju kremom. Otvor zatvorite izrezanim krugom oblatne.
Lagano tresite cjedilo, ili lupnite njime par puta po stolu da «planina» ispadne van. Nemojte tresti cjedilo na velikoj udaljenosti od stola, ako «planina» s velike visine padne na stol, «zdrobit» će se. Meni je najjednostavnije u desnoj ruci držati cjedilo i njime lupkati po dlanu lijeve ruke, da mi «planina» lagano sklizne na dlan.

Prije svakog stavljanja smjese u cjedilo, cjedilo iznutra dobro posipajte kristal šećerom. Ne trebate ga više mazati uljem, jer je smjesa od oraha dovoljno masna, pa će cjedilo biti dovoljno «ljepljivo».

Planine posipajte šećerom u prahu. Stavite ih u hladnjak da se rashlade.


Recept je iz kuharice Moji najbolji kolači, urednik Nada Ćuk, Zagreb, Gospodarski list, 1997.



Za punjenje planina možete upotrijebiti i neku drugu kremu.

Umjesto ove kreme od žumanjaka, ja ponekad koristim običnu kremu od pudinga i maslaca.

1 prašak za puding od vanilije
3 žlice šećera
400 ml mlijeka
150 g maslaca

Oko 350 ml mlijeka zakuhajte. 50 ml mlijeka pomiješajte s praškom za puding i šećerom i to skuhajte u kipućem mlijeku. Ostavite da se ohladi.

Maslac sobne temperature izmiksajte da bude gladak. Dodajte mu žlicu po žlicu mlakog pudinga i sve dobro izmiksajte. Tom kremom punite planine, sve ostalo je isto.


Umjesto «planina» možete raditi i «košnice», naravno potreban vam je kalup. Imam sličan recept za «Košnice» od oraha, ali njih ne radim često, planine su mi ukusnije:)




4 komentara:

  1. Baš ti je lijepa nova kuhinja :). Sretno!

    OdgovoriIzbriši
  2. Izgleda super!
    Pratim tvoje kuhanje.

    OdgovoriIzbriši
  3. Bjelanci moraju da se tvrdo zmiksaju?Mozem li to staviti u frizider,pa da ih uzimam van kad mi zatrebaju?Pozdrav iz Slovenije

    OdgovoriIzbriši