Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

30. 07. 2009.

Lazanje s mahunama i pestom

Image and video hosting by TinyPic


Sastojci
300 g mahuna
2 velika krumpira
oko 12 listova tijesta za lazanje (koje ne treba kuhati)
oko 250 g naribanog tvrdog sira
sol, papar

Varijacija na temu pesta
20 listova bosiljka
1 svežanj peršinovog lišća
4 češnja češnjaka
1 žlica pinjola (malo za promjenu: mogu i orasi ili bademi)
1 žlica parmezana
maslinovo ulje
sol, papar

Varijacija na temu bešamela
40 g maslaca
40 g brašna
600 ml mlijeka
sol, papar
muškatni oraščić


Mahunama odrežite krajeve, narežite ih na manje komade i skuhajte ih u posoljenoj vodi pa ih ocijedite i isplahnite hladnom vodom i ponovno ocijedite.

Krumpir skuhajte u ljusci, oljuštite ga, ostavite da se ohladi i onda ga narežite na pola centimetra debele okrugle ploške.

Za pesto, u posudu stavite oprano i obrisano lišće bosiljka i peršina, malo soli, oljušteni češnjak i pinjole pa sve usitnite u glatku snjesu (idealno bi bilo u mužaru, ali ako nema druge poslužite se štapnim mikserom, blenderom), na kraju dodajte i parmezan. Nastavite miješati polako dodavajući ulje da dobijete glatku smjesu. Začinite solju i paprom.
(Ili upotrijebite kupovni pesto.)

Za umak, zagrijte maslac, dodajte brašno i popržite ga. Zatim dodajte mlijeko, miješajte pjenjačom da se ne zgruda, kratko prokuhajte da se umak zgusne. Začinite.

Dno keramičke posude za pečenje premažite s malo pesta i malo bešamela, pa složite listove lazanja. Listove tijesta premažite s malo bešamela pa po njemu rasporedite polovicu mahuna i krumpira, posolite i popaprite, posipajte sirom pa nakapajte s malo pesta i prelijte s malo bešamela. Zatim stavite idući sloj listova lazanja, na njih stavite ostatak povrća, posolite i popaprite, posipajte sirom i prelijte s ostatkom pesta i s malo bešamela te prekrijte listovima lazanja. Listove lazanja prelijte ostatkom bešamela. Po želji, odozgo posipajte naribani sir i listiće maslaca.

Stavite u pećnici zagrijanu na 200 stupnjeva, pecite oko pola sata.

Pečene lazanje ostavite da se hlade 10ak min., a onda ih poslužite posipane nasjeckanim začinskim biljem.


*Recept se temelji na receptu iz časopisa: Tjestenine, br. 1, 2005.

3 komentara:

  1. Obožavam mahune.. obožavam lazanje.. Ovo je jedan krasan kreativan recept. Spremam ga na sigurno :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Recept za pesto mi se dopada,s obzirom da ovde nema pinjola neznam jel mogu koristiti orahe?

    OdgovoriIzbriši
  3. Shangri La Food - drago mi je da ti se sviđa:) Ja nisam ljubitelj mahuna, ali u ovakvim kombinacijama ih mogu pojesti. Probaj pa javi dojmove:)

    Vera - pravi đenovski pesto trebao bi se raditi u mužaru, s "pravim" (skupim) parmezanom i pinjolima itd. Ali ovo je jedna "varijacija na temu" koja može podnijeti izmjene, pa umjesto pinjola možeš staviti orahe ili bademe:) Aroma će biti drugačija, ali "pesto" će svejedno biti ukusan.

    OdgovoriIzbriši