Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

26. 02. 2010.

Šarene kiflice

Postoje razne varijacije na temu ovih kiflica. Tema tih varijacija uglavnom su kokos i umakanje kiflica u sirup.
Što se kokosa tiče: u nekim receptima kokos se uopće ne upotrebljava, u drugim receptima se stavlja u svijetlo tijesto, u trećim receptima se kokos stavlja u svijetlo tijesto, ali i pečene kiflice se uvaljaju u kokos, a u četvrtim receptima, kokos se ne stavlja u tijesto, ali se pečene kiflice uvaljaju u kokos.
Od svih tih varijacija, ja se držim one koja uključuje stavljanje kokosa u tijesto, ali nikad ne uvaljam pečene kiflice u kokos (u receptu prema kojem radim, postupak je obratan: kokos se ne stavlja u tijesto, nego se pečene kiflice uvaljaju u kokos – ali ja to ne radim).

A što se sirupa i umakanja pečenih kiflica tiče, tu opet postoje razne varijacije: vruće kiflice u hladan sirup, vruće kiflice u vruć sirup, hladne kiflice u vruć sirup i hladne kiflice u hladan sirup.
U ovom receptu prema kojem radim, vruće kiflice se umaču u vrući sirup pa se i ja toga držim.

Image and video hosting by TinyPic

Tijesto
700 g glatkog brašna
2 jaja
1 svježi kvasac
malo tople vode
2 žlice šećera
prstohvat soli
1 prašak za pecivo
250 ml ulja
250 ml tople vode
100 g kokosovog brašna
2 žlice kakaa

Sirup
300 ml vode
250 g šećera
1 vanilin šećer


U malo tople vode nadrobite kvasac i dodajte šećer pa promiješajte i ostavite na toplom da nabubri.

U drugu posudu stavite brašno pa dodajte sol, jaja, ulje, prašak, nabubreni kvasac i mlaku vodu i zamijesite tijesto.

Tijesto podijelite na dva dijela. U jedan dio umijesite kokos, a u drugi kakao.

Svaki dio tijesta podijelite na 8 loptica. Pokrijte ih krpom i ostavite na toplom 20ak min.
Image and video hosting by TinyPic

Uzmite jednu žutu lopticu tijesta i razvaljajte ju u mali krug. Zatim uzmite jednu smeđu lopticu tijesta i nju razvaljajte u mali krug.

Onda te razvaljane krugove tijesta stavite jedan na drugi (možete stavite žuto na smeđe ili smeđe na žuto). I onda te krugove zajedno malo razvaljate valjkom da se slijepe, pazite da zadrže oblik kruga.

Nožem narežite krug na 8 jednakih trokutastih šnita i od strane nasuprot špičastom vrhu motajte kiflice.
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Izrezane trokutaste šnite možete motati ovisno o tome želite li da odozgo bude smeđe ili bijelo tijesto.

Kiflice slažite na lim obložen papirom za pečenje.
Image and video hosting by TinyPic

Stavite ih u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite da ostanu svijetle.

U lonac stavite sve sastojke za sirup i zagrijavajte na laganoj vatri i miješajte da se šećer rastopi. Kad smjesa zakuha, kratko ju prokuhajte.

Vruće kiflice umačite u vrući sirup.
Postupak s umakanjem ponovite još jednom.
Ako vam ostane sirupa, možete ga prelijati po kiflicama.
Image and video hosting by TinyPic


*Recept je iz kuharice: Kolači - čarolija užitaka, urednik: Nada Ćuk, Zagreb, Gospodarski list, 1998.


:)


Ako je sve oko vas zahvatila pandemija dijeta (koja svoje korijene vuće još od božićno-novogodišnjih blagdana) i nitko ne jede kiflice pa se one povlače po tjedan dana i izgubile su svoj čar, možete ih dodatno natopiti mlijekom pomiješanim s rumom... i ukomponirati ih u nekakvu šarlotu-kuglof zajedno s višnjama iz kompota i pudingom od vanilije:)

Image and video hosting by TinyPic

Broj komentara: 5:

  1. odlicne su mi ove kiflice, ali nikako da ih napravim!

    OdgovoriIzbriši
  2. Već sam ih ranije primetila,ali nikako da ih napravim.Svidja mu se tvoje kolač rešenje...:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Sweet Corner; iako ne volim slatko dizano tijesto i meni se sviđaju - i to zbog kakaa i kokosa:)

    Vera; hvala:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Probacemo da li valjaju!

    OdgovoriIzbriši